ESUT Post UTME Past Questions and Answers (Download PDF)

ESUT Post UTME Past Questions and Answers (Download PDF)

The time has come for Candidates that met the Enugu State University Of Science and Technology cut-off mark. At the Joint Admissions and Matriculation Board (JAMB) exam to write ESUT Admission Screening /Aptitude Test.

However, if you have been asking questions on what to read for this Post UTME and score very high. In order to gain admission into any Department you have chosen in ESUT, then you are at the right place.

We provide an updated version of Enugu State University Of Science and Technology (ESUT) Post UTME Past Questions and Answers, which is in PDF format.

This is the official Post-UTME Past Questions and answers of the Enugu State University of Science and Technology (ESUT). For candidates intending to write Post-UTME into any Faculty in the school.

ESUT only writes Use of English and Mathematics for all these Faculties listed below:

  • Faculty of Agricultural & Natural Resources Management
  • The Faculty of Applied Natural Sciences
  • Faculty of Education
  • The Faculty of Engineering
  • Faculty of Environmental Sciences
  • The Faculty of Law
  • Faculty of Management Sciences
  • The Faculty of Pharmaceutical Sciences
  • Faculty of Social Sciences.
ESUT Banner and Logo

How to Download the ESUT Post UTME Past Questions and Answers

To Get ESUT Aptitude Test Past Questions and Answers, Follow the Procedure:

Firstly, Pay the sum of N1,000 to any of the accounts below:

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 0022008619
Bank: Access Bank

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 2190177328
Bank: Zenith Bank

ONLINE TRANSFER IS ALSO ACCEPTED

Secondly (After payment) send a text to this number 07053772016 containing your full name, email address, and ESUT Post-UTME Past Q & A. Once your payment is confirmed, we will send your PDF to your email immediately.

OR

Send a recharge voucher worth N1,500 with your full name, email address, and ESUT Post-UTME Past Q & A. We will send your E-book to your email immediately.

ESUT Post UTME Sample Past Questions and Answers

All over the world till lately, and in most of the world still today, mankind has been following the course of nature, that is to say, it has been breeding up to the maximum. To let nature take her extravagant course in the reproduction of the human race may have made sense in an age in which we were also letting her take her course in decimating mankind by the casualties of war, pestilence, and famine. Being human, we have at last revolted against that senseless waste. We have started to impose on nature’s heartless play a humane new order of our own. But when once a man has begun to interfere with nature, he cannot afford to stop halfway. We cannot, with impunity, cut down the death rate and at the same time allow the birth rate to go on taking nature’s course. We must consciously try to establish equilibrium or, sooner or later, famine will stalk abroad again.
Now answer the following questions.

Recommended:  Download AAU Post UTME Past Questions and Answers - PDF
  1. The author observes that A. war, pestilence and famine were caused by the extravagance of nature B. it was wise at a time when mankind did not interfere with normal production C. nature is heartless and senseless D. there was a time when uncontrolled birth made sense.
  2. Which of these statements does not express the opinion of the author? A. many people had died in the past through want and disease B. mankind should not have the maximum number of children possible C. mankind has started to interfere with the work of nature D. Man’s present relationship with nature in matters of birth and death is a happy one.
  3. ‘humane’ as used in the passage means A. wise B. human C. benevolent D. sensible
  4. ‘We must consciously try to establish an equilibrium’, in the passage implies that mankind must A. strive not to be wasteful B. realistically find an equation C. purposely find a balance D. deliberately try to fight nature
  5. The main idea of this passage is that A. nature is heartless B. man should control the birth-rate C. man should change nature’s course gradually D. pestilence causes more deaths than war.
    In each of questions 6- 8, choose the option nearest in meaning to the word(s) or phrase in italics.
  6. Nobody could say precisely when the landlord became a recluse A. loner B. drunkard C. nincompoop D. cantankerous
  7. If I had known his delicate state of mind, I would not have broached the matter A. told them B. divulged C. brought up D. cancelled
  8. Don’t talk like that; you know the Professor will not entertain such vituperative remarks A. irresponsible B. insulting C. angry D. illiterate
    In each of questions 9-11, choose the most appropriate option opposite in meaning to the word or phrases in Italics.
  9. He has been advised to beware of political jobbers if he hopes to succeed A. neophytes B. masquerades C. stockbrokers D. masterminds
  10. What a tangled web we weave, when we try to deceive! A. complicated B. crooked C. simple D. loose
  11. She devoted too much time to the peripheral aspects A. superficial B. minor C. main D. real
    In each 4 questions 12-16, fill each gap with the most appropriate option from the list provided.
  12. My daughter would become _ if I paid no attention to her behaviour A. rhascally B. rhapsodically C. rascally D. rascality
Recommended:  Download ANSU Post UTME Past Questions and Answers - PDF Format

13. When the soldiers saw that resistance was_____ they stopped fighting A. inadvertent B. futile C. inappropriate D. insurmountable

  1. The last time the man saw his ex-wife, she _ A. was thinking of a proposal of starting a new business B. was intending to start a new business C. intended to start a new business D. was going to start a new business.
  2. Two days before the execution, the robber was taken to the place where he would be _With doleful eyes, he looked at the spot where his execution A. hunged/was to be taken place B. hanging/shall take place C. hung/would take place D. hanged/was to take place
  3. Don’t __!, said the leader, ‘I want a decision now A. prevaricate B. predicate C. precipitate D. be pejorative
    For question 17, choose the letter which contains the correct phonetic symbol in the underlined sounds below.
  4. Women A. /l/ B. /e/ C. /ou/ D. /u/
    For question 18, choose the word which contains the correct sound as given in each of the sound below.
  5. /v/ A. off B. fan C. of D. four
    In each of questions 19 and 20, choose the option that best completes the gap(s)
  6. The car owner does not think about the …………. of his vehicle and other payments involved in owning it A. transportation B. depreciation C. calculation D. appreciation
  7. We shall offer a good job to a ………….. to register guests in the Central Hotel. A. waiter B. watchman C. cashier D. receptionist
    In questions 21 and 22, fill in the right word or phrase
  8. There is not ……. sense in what that politician has just said. A. many B. plenty C. lot of D. much
  9. I’m sorry I can’t give you any of the oranges, I have … left. A. few B. little C. only a little D. a few
    Fill in the gaps in the following sentences with appropriate preposition
  10. Lawrence did not win the contract ……….. the long run A. at, B. in, C. on, D. to
  11. Memuna was careful not to fall ……….. Ameen’s tricks A. into B. for C. in D. with
  12. The Commander had placed his troop ………….. alert A. in, B. on, C. at, D. over
Recommended:  Download Petroleum Training Institute (PTI) Post UTME Past Questions and Answers

1.B 2.B 3.C 4.C 5.B 6.A 7.A8.B 9.A 10.C 11.C 12.C 13.D 14.B 15.C 16.A 17.A 18.C 19.B 20.D 21.D 22.D 23.B 24.B 25.B

Lastly, don’t hesitate to share your thoughts on this “ESUT Post UTME Past Questions and Answers” via the comment section. And candidates that would like to get the latest Admission List plus Post UTME updates, should simply subscribe for our free email updates. Or Bookmark our ” Admission” category and always check back.

Leave a Comment