Download UNILORIN Post UTME Past Questions and Answers in PDF Format

Download UNILORIN Post UTME Past Questions and Answers in PDF Format

The time has come for Candidates that met the University of Ilorin cut-off mark at the Joint Admissions and Matriculation Board (JAMB) exam to write the UNILORIN Admission Screening /Aptitude Test.

If you have been asking questions on what to read for this Post UTME and score very high, in order to gain admission into any Department you have chosen in UNILORIN, then you are at the right place.

We provide an updated version of the University of Ilorin (UNILORIN) Post UTME Past Questions and Answers, which is in PDF format for All Faculties.

This is the most up-to-date Unilorin Post-UTME Past Questions you can find anywhere. This pack gives you access to not only questions but also contains their solutions.

The University of Ilorin (UNILORIN) Post UTME is Computer Based Test (CBT) and is more or less a form of aptitude test with basic knowledge tested. With the English language having the bulk of the questions (about 80%) whereas Basic Arithmetic and General Knowledge (taking about 10% apiece) made up the remaining number of questions (50 questions altogether)

This question and answer pack is aimed at getting one familiar with what to expect on that particular day. The contentious answers of the most recent years are explained in the simplest form possible to aid easy recall.

How to Download the UNILORIN Post UTME Past Questions and Answers

You can download the general post UTME past questions and answers (for all schools). Which is the free version HERE.

Recommended:  FUTO Updated Post UTME Past Questions and Answers

To Get UNILORIN Aptitude Test Past Questions and Answers, Follow the Procedure:

1. Pay the sum of N1,000 to any of the accounts below:

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 0022008619
Bank: Access Bank

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 2190177328
Bank: Zenith Bank

ONLINE TRANSFER IS ALSO ACCEPTED

After payment, send a text to this number 07053772016 containing your full name, email address, and UNILORIN Post-UTME Past Q & A. Once your payment is confirmed, we will send your PDF to your email immediately.

OR

Send a recharge voucher worth N1,500 with your full name, email address, and UNILORIN Post-UTME Past Q & A. We will send your E-book to your email immediately.

Sample UNILORIN Admission Screening Past Questions

1)The first female to drive a car in Nigeria is
a) Mrs. Olufunmilayo Ransome Kuti
b) Mrs. Bolanle Awe
c) Mrs. Mary Herbert
d) None of the above

  1. Who was the first prime minister of Nigeria?
    a) Sultan of Sokoto
    b) Alh. Tafawa Balogun
    c) Alh. Tafawa Balewa
    d) Alh. Tafa Balewa
    3.The largest bird in the world is ……..
    a) Vulture
    b) Eagle
    c) Ostrich
    d) Swan
  2. The full meaning of the acronym “GSM” is
    a) Global System Mobile
    b) General System Mobile Communication
    c) Global system of Mobile communication
    d) General System Mobile
  1. Nigeria as a country is not a member of which of the following:
    a)U.N.O
    b) ECOWAS
    c) AU
    d) None of the above
  2. Nigeria changed from Pounds to Naira in
    a) 1972
    b) 1971
    c) 1970
    d) 1975
  3. Whose photograph appears in the N1000 note
    a) Clement Isong and Alh Tafawa Alewa
    b) Clement Isong and Alh Aliyu Kingibe
    c) Clement Isong and Aliyu Maibornu
    d) Alh Maikingibe and Clement Effiong
  4. The Green and White colours in Nigeria Flag symbolize
    a) Agriculture and Finance
    b) Peace and Prosperity
    c) Agriculture and Transparency
    d) Agriculture and peace
  5. Who designed the National flag?
    a)Mr. Taiwo Akinkunmi
    b) Mr. Taiwo Akinyemi
Recommended:  Updated UNIBEN Post UTME Past Questions and Answers

c) Mr. Taiye Akinkumi
d) None of the above

  1. University of Ilorin is a …………….generation University
    a) 1st
    b) 2nd
    c) 3rd
    d) 4th
  2. Which of these is the first Nigerian University?
    a) Obafemi Awolowo University
    b) University of Ilorin
    c) University of Ibadan
    d) Ahmadu Bello University
  1. What is the meaning of CBT?
    a)Computer Basic Technology
    b) Computer Basic Test
    c) Computer Based Test
    d) All of the above
  2. Nigeria Federal Capital Territory shifted from Lagos to Abuja in what year?
    a) 1991
    b) 1989
    c) 1990
    d) 1992
  3. Nigeria celebrated her Silver Jubilee in the year ……………
    a) 1985

b) 2003
c) 1995
d) 2008

  1. People who carry out experiments to investigate nature are called
    a) Scientist
    b) Experimentalist
    c) Experimentist
    d) Scientia
  1. Objects thrown up, always come down due to
    a) kinetic force
    b) potential force
    c) gravitational force
    d) Gravitational pull
  2. Human beings have different types of teeth and hence are referred to as
    a) Homodont
    b) Homodent
    c) Heterodent
    d) Isodent
  3. ICT Means

a) Information and Communication Technology
b) Information Communication Technology
c) International Communication Technology
d) Internal Community Technology

  1. Which of the following is proteinous in nature?
    a) groundnut
    b) millet
    c) beans
    d) guinea corn
  1. A man having 20 litres of petrol in his car, uses it for 600 km. How many kilometres will the same man travel with 19.25 litres.
    a) 577.5km
    b) 576.2 km
    c) 587.5km
    d) 586.2km

SOLUTION
1A 2C 3C 4C 5D 6A 7C 8D 9A 10B 11C 12C 13A 14A 15A 16D 17C 18A 19A 20A

  1. UNILORIN Post UTME Screening 2022/2023 – uilugportal.unilorin.edu.ng
  2. UNILORIN Admission List 2021/2022
  3. How to Pass Post UTME | What to Read for Post UTME 2022/2023
Recommended:  ABU Post UTME Past Questions and Answers with Detailed Solutions

Faculty of Administration

Marketing
Business Administration

Faculty Of Agriculture

Home Economics
Forestry And Wild Life Management
Food Science
Agriculture

Faculty Of Arts And Humanities

Yoruba
Performing Arts
Linguistics
Islamic Studies
Igbo
History And International Studies
Hausa
French
English Language
Comparative Religious Studies
Christian Studies
Arabic Studies

Faculty Of Education

Technology Education
Social Studies
Primary Education Studies
Human Kinetics
Health Education
Education Technology/ Introductory Technology
Educational Management
Education And Social Studies
Education And History
Education And Geography
Education And French
Education And English Language
Education And Chemistry
Education And Biology
Education & Yoruba
Education & Physics
Education & Mathematics
Education & Islamic Studies
Education & Economics
Education & Christian Religious Studies
Education & Arabic
Counseling Education
Computer Education
Business Education
Agricultural Science And Education
Adult Education.

Faculty Of Engineering/Tech/Env

Architecture
Agricultural And Biosystems Engineering
Chemical Engineering
Biomedical Engineering
Water Resources And Environmental Engineering
Urban And Regional Planning
Telecommunication Sciences
Quantity Surveying Surveying And Geoinformation
Metallurgical And Material Engineering
Mechanical Engineering
Engineering Information And Communication Sciences
Electrical/Electronics
Civil Engineering

Common-Law
Common & Islamic Law

Veterinary Medicine Med/Pharm/Health Sciences

Physiology
Pharmacy
Nursing/Nursing Sciences
Anatomy
Medicine And Surgery

Faculty Of Sciences

Biochemistry
Zoology
Statistics
Plant Biology
Physics
Microbiology
Mathematics
Library And Information Sciences
Industrial Chemistry
Geology
Computer Sciences
Chemistry
Biology

Faculty Of Social Sciences

Psychology
Political Sciences
Mass Communication
Geography And Environmental Management
Finance
Economics
Accounting
Sociology
Social Work

Leave a Comment