Download UNIJOS Post UTME Past Questions and Answers – PDF

Download UNIJOS Post UTME Past Questions and Answers – PDF

The good thing about this updated UNIJOS Post UTME Past Questions and Answers in PDF format. Is that you can download the PDF material and study it on your mobile phone or laptop. You can also print it out if you want.

However, JAMB has issued new admission quoter and policies to the University of Jos (UNIJOS), so studying this admission screening Past Questions and Answers will make you score very high and your name will be on UNIJOS merit/first admission list.

Also, these are the official Post-UTME Past Questions and Answers of the University of Jos (UNIJOS) for Candidates intending to write Post-UTME into Faculties of  Agriculture, Arts, Education, Engineering, Environmental Sciences, Law, Management Sciences, Medical Sciences, Natural Sciences, Pharmaceutical Sciences, Social Sciences, and Veterinary Medicine.

The University of Jos is among the best Universities in Nigeria and lots of Candidates register to write Post UTME at the school every year, so you need to prepare very well because it’s going to be competitive.

UNIJOS Post UTME Past Questions and Answers

How to Download the UNIJOS  Post UTME Past Questions and Answers

To Get UNIJOS Aptitude Test Past Questions and Answers, Follow the Procedure:

Firstly, Pay the sum of N1,500 to any of the accounts below:

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 0022008619
Bank: Access Bank

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 2190177328
Bank: Zenith Bank

ONLINE TRANSFER IS ALSO ACCEPTED

After payment, send a text to this number 07053772016 containing your full name, email address, and UNIJOS Post-UTME Past Q & A. Once your payment is confirmed, we will send your PDF to your email immediately.

OR

Send a recharge voucher worth N2,000 with your full name, email address, and UNIJOS Post-UTME Past Q & A. We will send your PDF (E-book) to your email immediately.

Sample of UNIJOS Post UTME Past Questions and Answers Plus Solutions

Comprehension
Read the following passages carefully and answer the question that follows.
Passage 1

The best acceptable definition of history is that it is a record of the past actions of mankind, based on surviving evidence. It is this evidence that the historian employs to chronicle and correlate events, by which he arrives at conclusions which he believes to be valid. Hence, the historian is referred to as an interpreter of the development of mankind.
It should be understood that there is more than one way of treating the past. For example, in trying to deal with the revolutions in Nigeria, past and present, the historian may describe the events in a narrative order. Or, he may choose to concentrate on analysis of the general causes, comparing their stages of evolution with the patterns of revolution in other countries.
The historian does not seek to attain the same kind of results as the scientist, who can verify his conclusions by repeating his experiment under controlled conditions. Whilst he also attempts to classify the phenomena, the historian is more likely to consider events in terms of their uniqueness.
Added to this is the fact that history is concerned, fundamentally, with the lives and actions of men, and as such, the historian’s search for causes is bound to be relatively subjective as compared to that by the scientist. In essence, however, historians are agreed and insist that history should be written as scientifically as possible and that the evidence should be analyzed with the same objective attitude employed by the scientist when he examines certain phenomena of nature.

Recommended:  Download FULAFIA Post UTME Past Questions and Answers in PDF Format Now
  1. History could be defined as (a) a record of the evolution of a country (b) a record of development of mankind (b) a record of the present actions of mankind based on surviving evidence (d) a record of the past action of mankind based on surviving evidence.
  2. According to the passage, one of the duties of a historian is (a) to predict the future (b) to analyze the past and future (c) to explain the significance of past events (d) to interpret the development of mankind
  3. How can history be scientifically recorded? (a) by examining available evidence and analyzing unusual occurrences (b) by falsifying and fabricating available facts (c) by speculating on what was and ought to have been (d) by concealing some of the evidence.
  4. The scientist tends to be more reliable than a historian because (a) he works in a laboratory (b) he is better
    qualified (c) he can crosscheck his results several times (d) he has more time to work at his experiments.
  5. According to the passage, a historian should try to examine a material (a) scientifically (b) subjectivity (c) accurately (d) objectively.
    Passage 2
    From the apex of the Niger Delta southwards, dry land, overgrown with dense forests still virginal in various spots, gives way to seasonally inundated zones. Here, sweet water swamps with strands of raffia palms gradually merge into tidal swamps of brackish ooze, where mud skippers thrive under the arching roots of mangroves. The Niger, fingering through a thousand creeks, meets the sea in a dozen estuaries. Strong River current drifts and mud across the rivers mouths, sealing them again and again to navigation.
  6. According to the passage, how would you describe a seasonally inundated zone? (a) a zone always covered with mud (b) a zone always covered with shallow water (c) a zone underwater at certain times of the year (d) a zone subject to heavy rain every season.
  1. What is brackish ooze? (a) a strong river current (b) a mixture of fresh water and mud (c) a mixture of fresh water and salt water (d) fresh and clear water
  2. Where do mudskippers thrive? (a) in the creeks (b) in the swamps (c) in the mangroves (d) in the roots
  3. Where does the Niger meet the sea? (a) in the creeks (b) in the Delta (c) in the swamps (d) in the forest
  4. ‘Fingering through’ as used in the passage means (a) cutting across (b) passing through (c) cutting between (d) passing between
    Lexis and Structure
    In each of the following sentences, there is one word underlined and one gap. From the list of words lettered (a)-(e), choose the word that is most nearly opposite in meaning to the word underlined and which will appropriately fill the gap in the sentence. (11-15).
  5. She was a very proficient hairdresser but had little aptitude for sewing in which she was… (a) new (b) unskilled (c) unlearned (d) ignorant (e) awkward
  6. A metal will expand when it is heated and….. when it cools (a) shorten (b) lesser (c) contract (d) congeal (e) curtail
  7. Athletes wishing to get rid of their… and get more energy should take more exercise (a) fat (b) oxygen (c) lethargy (d) trainers (e) espots
  8. If you do not accept the offer of a job in the secretariat within the next one week, we shall assume you have… it. (a) denied (b) refused (c) deprived (d) left (e) lost
  9. The political aspirant asked the villagers to support him and not to… his authority in anyway (a) deny (b) undermine (c) defy (d) despite (e) attack
    From the list of words lettered a-e below each of the following sentences, choose the one which is nearest in meaning to the underlined word, as it is used in the sentence (Nos. 16-20).
  10. After finishing the 800 metres race, he fell asleep from exhaustion (a) weakness (b) fatigue (c) overwork (d) eagerness (e) sloth
  11. The footballers went back to their camp sullenly (a) cheekily (b) quickly (c) stubbornly (d) resentfully (e) silently
  12. After Warri, on our way to Benin, we passed through a dense forest (a) crowded (b) close (c) thick (d) heavy (e) wooded
  13. Last night there was a very fierce rain storm (a) raging (b) storming (c) angry (d) violent (e) ferocious
  14. The examiners said that the candidate’s performance in the examination was not good enough (a) failure (b) achievement (c) E-marks (d) presentation (e) marks
    In each of the following question, fill each gap with the appropriate option from the list. Following exercises express different times by using different tenses. From the options suggested, choose any one that best suits each context
  15. The editor was not happy that the Nigeria press was hemmed… (a) up (b) across (c) in (d) over (e) sideway
  16. More… to your elbow as you campaign for press freedom! (a) energy (b) power (c) effort (d) grease (e) kinetic
  17. A child that shows mature characteristics at an early age may be descried as… (a) precocious (b) ingenious (c) premature (d) preconceived
  18. That is a very terrible woman; everyday she makes a lot of noise about one thing or the other. I’m not surprised, that’s what her sisters… too (a) are used to doing (b) do (c) always used to do (e) are doing
  19. Sir, I’m not lying about the matter, I know nothing of it. If I knew, (a) I must tell you (b) I can tell you (c) I would tell you (d) I shall tell you.

ANSWERS TO THESE ENGLISH LANGUAGE QUESTIONS

1.D 2.D 3.A 4.C 5.D 6.B 7.C 8.C 9.A 10.A 11.B 12.C 13A 14E 15.D 16.B 17.E 18.C 19.D 20.E 21.C 22.B 23.A 24.B 25.C

  1. UNIJOS Admission List Is Out For 2022/2023 Academic Session (Check Here)
  2. UNIJOS 2022/2023 Admission Screening Registration – portal.unijos.edu.ng
  3. Six Things All Newly Admitted Students Should Know
  4. What Every Graduate Must Know About Getting A Job
Recommended:  UNIABUJA Post UTME Past Questions and Answers - PDF Download
Recommended:  Federal Poly Nekede Post UTME Past Questions and Answers with Solutions

On the other hand, you can download more post UTME past questions and answers for different Universities in Nigeria. Which is in PDF format HERE.

Leave a Comment