ABU Post UTME Past Questions and Answers with Detailed Solutions

ABU Post UTME Past Questions and Answers with Detailed Solutions

The time has come for Candidates that met the Ahmadu Bello University, Zaria (ABU) cut-off mark. At the Joint Admissions and Matriculation Board (JAMB) exam to write ABU Admission Screening /Aptitude Test.

As a result, if you have been asking questions on what to read for this Post UTME and score very high. In order to gain admission into any Department you have chosen in ABU, then you are at the right place.

We provide an updated version of Ahmadu Bello University, Zaria (ABU) Post UTME Past Questions and Answers, which is in PDF format with Solutions.

These are the official Post-UTME Past Questions and answers of the Ahmadu Bello University, Zaria (ABU). For candidates intending to write Post-UTME into Faculties of Arts, Social Sciences, Humanities, Law, Management, Sciences, Medicine and Engineering.

Moreover, the material contains about 26 pages of content of ABU Past Questions from 2012 to 2019. This is the original document, which has been reviewed and certified ok.

Most importantly, the ABU is known to ask questions from your core subjects. Such as English, Economics, Government, and Literature. They would usually ask 50 questions to be answered in 1 hour.

ABU Zaria Logo and Banner

How to Download the ABU Post UTME Past Questions and Answers

You can download the general post UTME past questions and answers. Which is the free version HERE.

To Get ABU Aptitude Test Past Questions and Answers, Follow the Procedure:

Firstly, Pay the sum of N1,500 to any of the accounts below:

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 0022008619
Bank: Access Bank

Account Name: Anyanwu Innocent Chiebuka
Account No: 2190177328
Bank: Zenith Bank

ONLINE TRANSFER IS ALSO ACCEPTED

Secondly (After payment), send a text to this number 07053772016 containing your full name, email address, ABU Post-UTME Past Q & A, and the name of your faculty. Once your payment is confirmed, we will send your PDF to your email immediately.

OR

Send a recharge voucher worth N2,000 with your full name, email address, ABU Post-UTME Past Q & A, and the name of your faculty, We will send your E-book to your email immediately.

Sample of ABU Post UTME Past Questions and Answers

Passage 1
The privilege of blackening one’s stool is not granted to every dead chief or queen-mother without conditions. The honour is merited only on the fulfilment of certain conditions on the part of the occupant of a stool. The blackening of a king’s stool is regarded as the greatest honour that could be conferred on a ruler; thus in many Akan states, only the stools of kings who proved to be true leaders are blackened.

Recommended:  Download UNILAG Post UTME Past Questions and Answers


No royal person’s stool is reserved unless he died while still a ruler. A destooled chief is the last person whose memory anybody wants to keep fresh. He must have broken a taboo or committed a serious crime to merit his degradation. He may have committed adultery with his servants’ wives; he may have bought and sold slaves, who are considered as heirlooms to the stool; he may have used the oath unreasonably; he may have cursed people. All these crimes can deprive a chief of his regal powers. Once this happens, he becomes, in the eyes of the people, more insignificant than a commoner who has no right whatever to be a chief.
However, a chief may ‘die on the stool’, and yet not have his stool blackened. This is so because one must die a ‘good death.

Sudden death through an accident destroys the right to have one’s stool blackened. So does death through an unusual disease like leprosy, lunacy, epilepsy and dropsy — which, if discovered in time, are causes for destoolment. The only exception here is death in a war which magnifies one’s fame and dignity. But even here, if it is found out that one fell when retreating, or running away, from the enemy, one is regarded as a treacherous and infamous leader who should be erased from all historical memory. A chief who suffered from an unclean disease, but got cured before dying, is said to have been engaged in a personal difficult war with the disease and emerged triumphantly. Such a chief is worthy of respect. Suicide is, perhaps, one of the worst deaths a chief could undergo. Under no condition whatever will the stool of a ruler who takes his own life, or is killed by a ‘fetish’ be consecrated.

Answer the following questions on the passage

  1. Which of the following is true according to the passage?
    (a). it is entirely up to the chief whether or not his stool will eventually be blackened(b). it is partly up to him, partly due to circumstances beyond his control (c). it is entirely due to circumstances beyond his control (d). it depends entirely on people’s opinion of him during his lifetime
  2. A destooled chief can be correctly defined as (a). a chief who has committed crimes (b). a chief who was removed during his reign (c). a chief who has broken taboos (d). a chief who is more insignificant than a commoner
  3. What is meant by ‘die on the stool’? (a). dying a miserable and unworthy death (b). dying as a reigning ruler (c). dying while on stool in the palace (d). dying after a disease of stooling
  4. Which of the following is the most suitable title for the passage? (a). reasons for destoolment (b). how to live a worthy life by an Akan ruler (c). an aspect of traditional custom of the Akan people (d). stool blackening by the royal personages
  5. The most basic condition that qualifies anybody for stool darkening is (a). dying a worthy death (b). having being crowned as a ruler (c). being a ruler with tangible achievements(d).having respect for traditional customs
    In the following sentences, choose the option that is most nearly opposite to the underlined word.
  6. In any group there are people who display apathy (A. enthusiasm B. patience C. respect D. tolerance).
  7. Femi was very open about his ambition (A. silent B. withdrawn C. closed D. secretive).
  8. Angela is very indolent. (A. perfect B. devoted C. diligent D. trustworthy).
  9. Rather than support the chairman, Olu slept off. (A. deny B. oppose C. doubt D. back).
  10. Ngozi’s beauty is natural (A. unnatural B. artificial
    C. awkward D. fake).
    Passage 2
    The passage below has gaps numbered 11 to 20. Immediately following each gap, four options are provided. Choose the most appropriate option for each gap.
    Coach Samson Siasia has asked that Heartland be paid their 11 salaries and 12 so as to 13 them to victory against Al-Ahly of Egypt in Sunday’s all-important CAF Championships League match. Heartland are third in Group B with four points 14 as many matches and need to 15 defeat at second-placed Al-Ahly to stay in the 16 for a place in the semi-final of Africa’s most prestigious club competition. Siasia told MTN Football.com that the team would be better motivated if they at least receive their August salaries before the Al-Athly 17 . We have to make sure that they are paid their salaries 18 so that they could play the game of their lives. The government has done very well, but it will be a big morale 19 to get paid for them to go out there and play. Siasia informed MTNFootbafl.com that Heartland plan to employ the counter 20 to get a result in Cairo.
  1. A. left over B. outstanding C. owed D. late
  2. A. match bonuses B. match payments C. match wages D. match fees
  3. A. push B. instigate C. spur D. move
  4. A. from B. in C. at D. with
  5. A. afford B. annul C. avoid D. afford
  6. A. focus B. centre C. running D. front
  7. A. show B. showdown C. show up D.blow out
  8. A to time B. for time C. as due D. as and when due
  9. A. boomer B. inspirer C. booster D. pusher
  10. A. attack B. attacker C. getter D. goal
    For questions 21 -23, choose the best options from letters a – d that best summarises the information contained in the underlined sentence.
  11. In an answer to the question as to how life is treating him, the politician said it never rains but it pours.
    a. things are getting decidedly worse.
    b. his financial status is deteriorating.
    c. the blessings of life shower on him like a
    heavy rain.
    d. he is contented with improved fortunes.
  12. Camilla waited for her friend in the library for a good hour.a. Camilla enjoyed the sixty minutes she waited for her friend.b. When Camilla was waiting, she spent the time in a profitable way.
    c. Camilla waited for her friend rather more than sixty minutes.d. It was good for Camilla to wait an hour for her friend.
  13. This is your instruction and I have had no hand in it. From this sentence we know that the writer
    a. does not support the instruction
    b. is refusing to obey the instruction
    c. dislikes the person that issues the instruction
    d. is somehow happy with the instruction
    For questions 24 and 25, choose the letter which contains the correct phonetic symbol in the underlined sounds below.
  14. Plumb a. /m/ b. /b/ c. /ph/ d. /p/
  15. Women a. /I/ b. /e/ c. /ou/ d. /u/
Recommended:  Download Petroleum Training Institute (PTI) Post UTME Past Questions and Answers
Recommended:  Download KWASU Post UTME/Aptitude Test Past Questions and Answers

ANSWERS TO THESE ENGLISH LANGUAGE QUESTIONS FOR ABU ADMISSION SCREENING
1.A 2.B 3.B 4.C 5.C 6.D 7.D 8.B 9.B 10.B 11.B 12.A 13.C 14.A 15.C 16.D 17.B 18.D 19.C 20.A 21.D 22.B 23.A 24.A 25.A

Lastly, feel free to leave a comment and also subscribe to our free email updates.

Leave a Comment